Zpět na všechny články

Za oponou: souboj vyplétačů, nové pravidlo o horku

13. srpna 2020

Čtvrtek byl zatím nejdelším tenisovým dnem na Prague Open 2020. A možná i zatím nejteplejším. A právě kvůli k úmorným vedrům, která panují v areálu TK Sparta Praha, avizovala WTA pravidlo s názvem Heat Rule. Jakmile se vlhkost vzduchu a teplota vyšplhají nad určitou úroveň, sběrači míčků a čároví rozhodčí si budou moci na kurtu během hry sundat roušky, aby mohli lépe dýchat. V těchto extrémních podmínkách to pro ně bude jistě úleva, vždyť některé zápasy překračují i tři hodiny.

Kdo má také rozhodně napilno, jsou vyplétači raket. O náčiní hráček se stará trojice expertů. Přímo v areálu pracují Richard Šodek a Lukáš Frolík, v prostorách hotelu Vienna House Diplomat pak vyplétá Michal Nechanický. A pánové se opravdu nezastaví, vypletou až 57 raket za den. Celkem už pokořili metu 300 raket, a to se turnaj teprve přehoupl do své druhé poloviny. „V průměru nám trvá vyplést jednu raketu 15 až 20 minut. Když je ale čas, tak se s tím víc tím mazlíme,“ říká se smíchem Richard Šodek, vyplétač raket daviscupového a fedcupového týmu České republiky. Ten zažil i druhý extrém, kdy musel raketu pro Barboru Strýcovou stihnout za pouhých 10 minut a z jeho dílny putovala přímo na kurt do zápasu. Velké rozpětí je i v hmotnosti výpletu, a to od 16 do 40 kg.

I vyplétači se potýkají s velkým horkem. „Jsou to náročné podmínky. Když se vám potí ruce, je výplet o dost těžší,“ dodává Lukáš Frolík. Běžně si hráčky berou na zápas tři až čtyři rakety, ovšem prozatímní prvenství, 16 ks vypletených raket na turnaji, stále drží Tamara Korpatschová z Německa a Lesja Tsurenková z Ukrajiny. Na paty jim ovšem šlape Kristýna Plíšková se 14 raketami. Pokud bude už jediná česká zástupkyně ve dvouhře v turnaji postupovat ještě dále, má zaděláno se posunout do čela „výpletového žebříčku“. A koho pánové tipují na vítězku celého turnaje? Přece tu, které vyplétají rakety! Vedou tak vlastní interní souboj. Michal Nechanický se stará o rakety Simony Halepové, Richard Šodek zase fandí Kristýně Plíškové. „Přál bych si, aby titul zůstal doma,“ přiznal. A Lukáš Frolík tipuje za vítězku svou svěřenkyni Genie Bouchardovou. „Jojo, té bych to moc přál,“ řekl Lukáš a mírně zčervenal, když se jeho kanadská svěřenkyně v tu samou chvíli objevila u jeho pultu s várkou svých raket po vítězném zápase.

A kdo dnes seděl na žhavém křesílku v online zpovědnici? Na otázky fanoušků odpovídala turnajová trojka, Belgičanka Elise Mertensová. V záznamu online chatu zjistíte, zda má jako správná Belgičanka ráda jejich vyhlášenou čokoládu, jak se jmenuje jejích pět psů nebo na jakém povrchu hraje nejraději. A samozřejmě i na ukázku oblíbené emoji došlo.

Foto: TK SPARTA PRAHA/Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Autor: eSports