Zpět na všechny články

Za oponou: Dietní strava? Kdepak, i na klobásy došlo

15. srpna 2020

Na turnaji Prague Open 2020 se hráčky míjejí u sítě při zápasech, na kurtech při tréninkách nebo v posilovně. Ale je jedno místo, kde najdete všechny pohromadě, byť v nutných a dostatečných rozestupech. Je to klubová restaurace v zázemí TK Sparta Praha s přilehlou terasou, ze které je krásně vidět na centrální kurt.

O to, aby účastníci turnaje nestrádali hlady, se stará Jan Trojan a jeho početný tým. „Na začátku turnaje, když tu bylo nejvíce lidí, jsme jen hráčkám a jejich doprovodu vařili asi 150 jídel. Pak jsou tu samozřejmě lidé z organizačního týmu, security, řidiči, rozhodčí a další. Dohromady tak vydáváme na více místech v areálu až 350 jídel denně,“ říká Jan Trojan, který v areálu TK Sparta Praha působí od května. Řada bezpečnostních opatření na turnaji z důvodu pandemie ho tak nijak nezaskočila. „Byli jsme na to dostatečně připraveni od začátku, od jara jsme fungovali v rouškách a rukavicích, takže v tomto ohledu to pro nás nebyla novinka a tento proces jsme měli dobře zajetý. Speciálně pro turnaj jsme však museli upravit zasedací pořádek. Stoly jsou od sebe rozmístěné na vzdálenost dvou metrů a mohou u nich sedět vždy jen dvě osoby. Všichni ale byli slušní, příjemní a tato nařízení zcela respektovali,“ doplňuje Trojan. Náročnější to bylo spíše na množství personálu, Jan zapojil do cateringového týmu i manželku, oslovil kamarády, rodinné příslušníky i další spolupracovníky. Na place se v TK Sparta Praha pohybuje až 18 osob z personálu. I na ty se vztahovala nutnost pravidelně absolvovat testy na Covid-19.

A co dobrého si hráčky během Prague Open 2020 mohou dopřát? „Připravujeme k obědu pokrmy á la carte, každý den byly v menu tři druhy jídel, dvě polévky, denně čerstvé saláty. Dali jsme si záležet, aby jídla byla pestrá a zároveň lehká a vyvážená. Hráčky si pochutnávaly hlavně na kuřeti s rýží nebo těstovinami, jedly hodně ovoce a zeleniny. Některé tenistky náš ale požádaly třeba i jen o suchou rýži, samozřejmě jsme jim i v tomto vycházely vstříc. I kávu si dávaly, bez cukru i mléka, tak jak se má správně pít,“ vyjmenovává Trojan. Ale pozor, došlo i na české speciality. Trenéři rádi ochutnávali české pivo a zástupcům z WTA jsme na přání připravovali smažený sýr,“ směje se šéf cateringu, jehož tým nastupuje do areálu mezi pátou a šestou hodinou ranní a odchází kolem deváté hodiny večer.

Jsou ale hráčky, které si dopřávaly o něco více. Italská tenistka Jasmine Paoliniová procházela s trenérem okolo venkovního grilu, zapomněla na dietu a oba se s chutí pustili do klobás s hořčicí, kečupem a hranolky. „Vzali si to na venkovní zahrádku, takže kolem nich všichni chodili a smáli se, protože tohle asi úplně nečekali. A jeden den hodně chutnalo i Němce Tamaře Korpatschové, která byla po jednom zápase byla tak vyčerpaná, že v restauraci spořádala postupně pět obědů! Seděla u stolu opravdu dlouho a my jsem jí nosili jedno jídlo za druhým a říkali si ´To není možné, ona chce pořád jíst´, to bylo opravdu vtipné,“ vzpomíná Jan Trojan, pro kterého je WTA turnaj mimořádnou událostí a první velkou akcí, u které mohl pracovně být.

Turnaj Prague Open 2020 se dočkal pozitivních reakcí i za hranicemi. Uznání směrem k hráčkám od ředitele turnaje Davida Trundy, které pochválil na webových stránkách turnaje za respektování přísných podmínek, zaznamenala zahraniční média. Jako první si příspěvku organizátorů pražského turnaje všimla anglická novinářka Hannah Wilksová z vyhlášeného serveru Live Tennis. „Ředitel turnaje ze srdce poděkoval všem hráčkám za dodržování veškerých bezpečnostních opatření a restrikcí,“ napsala si na svůj profil na Twitteru, který sleduje přes deset a půl tisíce followerů, a přidala všeříkající citaci z daného prohlášení: „Na každém kroku turnaje je cítit pokora a odpovědnost k této mimořádné situaci. Všichni jsme na jedné lodi, pravidla a omezení jsou proto, aby se turnaje mohly hrát a situace byla co nejrychleji opět normální,“ zaznělo směrem k hráčkám v Praze. Příspěvek pak umístila také na samotný server Live Tennis, který má přes půl milionu sledujících. Právě na účtu Hannah Wilksové si pochvalného gesta z Prahy všiml i americký tenisový expert a respektovaný sportovní novinář Christopher Clarey, který již 25 let působí v prestižních novinách The New York Times. Také on se s ním pochlubil na svém účtu na Twitteru, který sleduje 46 800 fanoušků.


Foto: TK SPARTA PRAHA/Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Autor: eSports