Zpět na všechny články

Šťastná Knutsonová: Před rokem a půl jsem dělala servírku a teď jsem tady

2. srpna 2023

Cesta Gabriely Knutsonové je skutečně unikátní. Profesionální kariéru upozadila, aby se mohla věnovat studiu ve Spojených státech a do kolotoče turnajů se vrátila až ve 24 letech. Okamžitě prošla dvakrát do semifinále na okruhu ITF a řekla si, že by to třeba opravdu mohlo vyjít. Po roce a půl pomaličku sahá nejen po druhé stovce světového žebříčku a grandslamových kvalifikacích, ale poprvé prošla také kvalifikací turnaje WTA. V Praze její pouť skončila v úvodním kole hlavní soutěže na raketě Terezy Martincové, se kterou prohrála 6:2, 4:6, 4:6.

„Ze začátku jsem měla nervy. Věděla jsem, že bude televize, challenge... Já se musela před zápasem zeptat, jak se to dělá,“ smála se Knutsonová po své premiéře na nejvyšším okruhu a při vzpomínce na první setkání s jestřábím okem. „Byla jsem taková nerozkoukaná, ale myslím, že hned jak začal zápas, tak jsem se začala víc soustředit. Prostě klapky, neřeším okolí, neřeším fanoušky a myslím, že po téhle stránce jsem to zvládla hodně dobře.“

Ve druhém setu měla Knutsonová k dobru brejk za stavu 4:3, ve třetím dějství pak vedla 4:2. V obou případech ji ale Martincová dokázala nakonec udolat. „Určitě šance byly. Ve druhém i třetím setu i na servise, ale měla jsem pocit, že mi vždycky trochu chyběla energie. Cítila jsem na sobě ty dva zápasy v kvalifikaci, kde jsem musela hrát hodně vysoký level. Ještě nejsem úplně zvyklá hrát zápas po zápase na téhle úrovni. Věřím, že se to naučím, když budu hrát na WTA víc a víc,“ poznamenala česká tenistka.

Na derby s Martincovou se Knutsonová nesmírně těšila. I díky jejich setkání ve Varšavě. „Terezu jsem potkala poprvé minulý týden ve Varšavě. Seděla jsem tam na gauči a ona na mě začala mluvit anglicky, jestli si může přisednout,“ vzpomínala s tím, že se tehdy seznámily a dobře si spolu popovídaly. Do zápasu šla i díky tomu uvolněně. „Těšila jsem se. Věděla jsem, že to pro mě bude docela na klid, protože ona je hráčka, co má za sebou tolik neskutečných výkonů, takže pro mě bylo fajn proti ní hrát,“ usmívala se.

„Mám neskutečnou radost, jsem na sebe pyšná. Ráno jsem mluvila s bratrem a říkám: ‚Ty jo, já jsem tady! Já jsem před rokem a půl dělala servírku v Anglii. A teď jsem tady a hraju hlavní soutěž WTA.‘ Je to pro mě hodně překvapující,“ je stále zaskočena ze své pouti na profesionálním okruhu.


Svou kariéru restartovala po předchozím studiu až loni v lednu. Už teď je ale vítězkou tří turnajů ITF se zkušenostmi z nejvyššího okruhu a aktuálně 240. hráčkou světa. Tenis sice hrála i během studia na univerzitě v Syracuse, ale nevěnovala se mu profesionálně. Předloni však zatoužila zkusit si splnit sen a jak se ukazuje, byla to správná volba. I přes dost drsné začátky.

„Do dvou do rána jsem třeba musela leštit bar v Anglii a v šest ráno jít na kurt. Bylo to o tom mít poslední rok pořád práci, k tomu studovat a hrát tenis, abych měla trochu peníze na to, abych mohla začít profesionální kariéru,“ vyprávěla Knutsonová. „Pořád je to o tom, že musím hrát ligy, abych měla na turnaje. Je to boj, ale myslím, že to bude teď jednodušší, pokud budu hrát dobře,“ upozornila.

Knutsonová doufala, že si svými výkony vyslouží možnost startovat v kvalifikaci US Open, ale prozatím se do startovní listiny nevešla. Dle jejích slov by muselo odstoupit zhruba 20 hráček, aby prošla tzv. cutem. Její cíle se ale nemění, rozhodně chce proniknout do grandslamových kvalifikací. Zároveň však ví, že musí na turnajích startovat s tím, že tenis není všechno, což jí ohromně pomohlo ve vzestupu.

„Vím, že tenis pro mě není všechno. Mám své koníčky, školu, přátele, mám mnohem větší rozhled na svůj život a vím, že když prohraju zápas, tak to pro mě není všechno. Před třemi týdny jsem ale měla takovou sérii, že tenis byl opravdu všechno. A to nejde,“ podotkla. Tehdy se právě rozhodovalo o její účasti na US Open, ale na turnajích se jí nedařilo. A tak se vrátila k tomu, že si chce tenis především užívat a nehrát pod zbytečným tlakem.

„US Open jsem bohužel nezvládla, ale do Austrálie mám dost času. Moc bodů na podzim neobhajuju, takže to by snad mělo vyjít. Ale nechci to zakřiknout, protože se mi to už jednou podařilo, takže nebudeme o tom mluvit,“ zaklepala se smíchem na stůl.

Foto: Livesport Prague Open / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Autor: eSports