Zpět na všechny články

Plíšková a Krejčíková postupují, Strýcová končí

11. srpna 2020

Pražský turnaj WTA se v úterý rozjel na plné obrátky. Na kurty se vydala světová dvojka Simona Halepová, která po třísetové bitvě postoupila do osmifinále. V akci bylo i pět českých tenistek ve dvouhře. Kristýna Plíšková přešla přes Lindu Fruhvirtovou a postup slaví i Barbora Krejčíková. Naopak Barbora Strýcová končí. Utkání Kateřiny Siniakové bylo za stavu 1:1 na sety přerušeno kvůli špatné viditelnosti.

Krejčíková slaví postup do osmifinále
Svou divokou kartu pro Prague Open využila Barbora Krejčíková (118.) dokonale. V souboji s Rumunkou Patricií Marií Tigovou (86.) zvítězila ve dvou setech 6:4, 6:3 a postoupila do osmifinále.

V prvním setu vedla česká hráčka už 5:1, a byť následně nevyužila čtyři setboly a nechala si i vzít podání, povedlo se jí v desáté hře dopodávat. Ve druhém setu sice prohrála bývalá deblová jednička dvakrát servis, ale sama předvedla hned čtyři brejky a na returnu, při kterém se jí v utkání tolik dařilo, proměnila nakonec i první mečbol.

„Zápas jsem si hodně užila. To, že jsem obdržela divokou kartu mi hodně pomohlo, jsem za to vděčná,“ těšilo Krejčíkovou po úspěšném představení v prvním kole. „Zápas se trochu zkomplikoval, ale bylo to tím, že soupeřka přestala dělat tolik chyb,“ řekla k utkání.

„Podle mě rozhodlo, že jsem začala dobře první set a pomohlo mi taky, že jsme u nás měli hodně turnajů a byla jsem rozehranější než soupeřka,“ dodala Češka.

​Derby zvládla lépe Plíšková
Kristýna Plíšková (69.) se stala první českou postupující do osmifinále, když v dohrávce zápasu prvního kola zdolala Lindu Fruhvirtovou (820.) 6:2, 7:5. První set byl v pondělí přerušen za stavu 3:2 s brejkem pro Plíškovou, která dohrávku začala znamenitě a třemi hrami v řadě úvodní dějství ovládla. Vstup do druhé sady byl o poznání dramatičtější, když se hned v první hře musela Fruhvirtová popasovat s šesti brejkboly soupeřky. 

V pátém gemu favorizovaná Plíšková dokázala prorazit mladé soupeřce servis, ale rozhodující okamžik to nebyl. Fruhvirtová nadále bojovala, odvracela brejkboly i mečboly, a na poslední chvíli se prosadila i na returnu, čímž srovnala na 5:5. Hned v dalším gemu ale podání opět ztratila a tentokrát už Plíšková duel dotáhla do vítězného konce.

„Zvládla jsem to docela dobře, ale není to nic příjemného mít v prvním kole takovou soupeřku. Trochu se to zkomplikovalo za stavu 5:3, ale dotáhla jsem to,“ těšilo Kristýnu Plíškovou.

„Trochu jsem to překombinovala. Měla jsem šance na 6:3, ale malinko jsem znejistila,“ přiznala.

„Byla to výborná zkušenost a jsem ráda za příležitost si tu zahrát,“ řekla Fruhvirtová ke své premiéře v hlavní soutěži WTA. „Ve druhém setu se mi podařilo srovnat ze 3:5 na 5:5, ale pak škoda dalšího gemu. Soupeřka zahrála dobře, popadalo jí to tam,“ mrzelo mladou Češku.

Talentovaná tenistka vyzdvihla hlavně servis soupeřky. „Je to těžké, když máte brejkbol a ona pak dá tři výborná podání.“

Strýcová končí v 1. kole
Konec v prvním kole potkal nejzkušenější hráčku ve startovním poli Prague Open, kterou je Barbora Strýcová (31.). V utkání se Sarou Sorribes Tormovou (84.) měla skvěle rozehraný první set, ale nakonec se musela smířit s porážkou 6:7(3), 1:6.

Česká tenistka vedla už 5:0, ale od té chvíle se Španělka výrazně zlepšila, dokonce odvrátila dva setboly v desátém gemu a otočila na 6:5 s výhodou brejku. Strýcová se sice ještě zmobilizovala a získala ztracené podání zpět, ale v tiebreaku už na soupeřku nestačila. Druhý set pak byl plně v režii Sorribes Tormové, která od stavu 1:1 získala pět her v řadě.

„Hodnotí se to blbě,“ byla upřímná Strýcová. „Hned jsem vedla 5:0 a myslím, že jsem hrála výborný tenis. Prohrát první set bylo pro mě hodně náročné. Měla jsem i dva setboly, ale úplně jsem to herně nezvládla. O to víc mě to mrzí, protože jsem si myslela, že hraji dobře. Bylo to až zvláštní, že jsem si to nechala takhle vzít.“

„Byla jsem na sebe naštvaná. Snažila jsem se hrát aktivně, to mi nešlo, pak jsem se snažila hrát pečlivě a to bylo takové, že jsem hrála příliš krátce,“ vysvětlovala. „Mrzí mě to. Začátek zápasu vypadal hrozně slibně, ale byl to jen začátek a mně se to úplně nepodařilo.“

Halepová vydřela postup
Světová dvojka Simona Halepová se na postup do osmifinále Prague Open pořádně zapotila. V souboji se Slovinkou Polonou Hercogovou (46.) proměnila až sedmý mečbol a vyhrála po dvou a půl hodinách boje 6:1, 1:6, 7:6(3). Tři mečboly měla Halepová na returnu v desátém gemu, další tři o dva gemy později. V obou případech ale Hercogová konec zápasu odmítla. V tiebreaku už ale nedokázala své soupeřce konkurovat.

Kvalifikace dvouhry
Tamara Korpatschová (GER, 113.) – Elena Gabriela Ruseová (ROU, 173.) 6:7(5), 6:0, 4:6

1. kolo dvouhry
Varvara Gračevová (RUS, 101.) – Petra Martičová (CRO, 14.) 6:7(2), 3:6
Jasmine Paoliniová (ITA, 95.) – Elise Mertensová (BEL, 23.) 5:7, 6:4, 3:6
Anastasija Sevastovová (LAT, 43.) – Irina-Camelia Beguová (ROU, 82.) 2:6, 2:6
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (69.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (820.) 6:2, 7:5
Patricia Maria Tigová (ROU, 86.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (118.) 4:6, 3:6
Arantxa Rusová (NED, 70.) – Anastasia Pavljučenkovová (RUS, 30.) 7:5, 6:2
Simona Halepová (ROU, 2.) – Polona Hercogová (SLO, 46.) 6:1, 1:6, 7:6(3)
Camila Giorgiová (ITA, 71.) – Marta Kostjuková (UKR, 140.) 4:6, 6:2, 7:6(4)
Jekatěrina Alexandrovová (RUS, 27.) – Lesja Curenková (UKR, 139.) 2:6, 4:6
Sara Sorribes Tormová (ESP, 84.) – BARBORA STRÝCOVÁ (31.) 7:6(3), 6:1
Ana Bogdanová (ROU, 92.) – Storm Sandersová (AUS, 275.) 6:1, 6:1
Magdalena Frechová (POL, 174.) – Elena-Gabriela Ruseová (ROU, 173.) 7:6(8), 6:3
Tamara Zidanšeková (SLO, 72.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (54.) 6:3, 3:6 přerušeno kvůli špatné viditelnosti
Laura Siegemundová (GER, 65.) – Mayar Sherifová (EGY, 172.) 4:6, 4:0 přerušeno kvůli špatné viditelnosti
Aliona Bolsovová (ESP, 102.) – Leonie Kungová (SUI, 157.) 4:6, 3:6

1. kolo čtyřhry
Niculescuová, Olaruová (ROU) – Eikeriová (NOR), Lechemiaová (FRA) 1:6, 6:3, 12:10
T. Mordergerová, Y. Mordergerová (GER) – HRADECKÁ, KR. PLÍŠKOVÁ 1:6, 3:6
L. FRUHVIRTOVÁ, VIĎMANOVÁ – Listerová (SWE), VORÁČOVÁ 5:7, 2:6

Foto: TK SPARTA PRAHA/Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Autor: eSports