Zpět na všechny články

Za oponou: Důležití lidé v pozadí. Chcete jimi být i vy?

14. srpna 2020

Tenisový turnaj Prague Open 2020 se pomalu blíží do finále a my jsme se dnes zaměřili na pracovníky, kteří jsou pro organizaci takové akce klíčoví, přestože jsou tak trochu schovaní v pozadí.

Jsou to třeba tzv. hitting partners, kteří plní funkci rozehrávačů tenistek při tréninku nebo před zápasem. Jedním z nich je dvaadvacetiletý Antonín Bolardt, který již od patnácti let hraje za domácí klub TK Sparta Praha. Když ho klub oslovil pro tento úkol, nejdříve chtěl odmítnout, protože se chtěl soustředit na vlastní trénink před mistrovstvím České republiky, které se uskuteční příští týden v Ostravě. „Původně jsem přislíbil jeden až dva dny. Ale zalíbilo se mi to a jsem tu už desátý den. Střídáme se tak dva až tři. Ale první tři dny jsem tu byl úplně sám. Hitting partner jsem poprvé, ale věděl jsem, do čeho jdu,“ řekl Antonín Bolardt, který si během turnaje zahrál s minimálně patnácti hráčkami.

Nejdříve byl přidělován k tenistkám podle časových možností, pak si ho ovšem hráčky začaly samy vyžadovat pro přípravu na zápas. Třeba Kanaďanka Genie Bouchardová. „Ze začátku působila hodně unaveně. Den ode dne se ale zlepšovala, takže i já jsem musel hrát lépe,“ popsal trénink Tonda. A jaká hráčka byla nejtvrdší? „Jednoznačně Anastasia Pavljučenková. Ta do toho strašně řezala. Bylo těžké jí údery vracet a zároveň nechybovat. Zajímavá byla i hra s Camilou Giorgiovou, která chtěla speciálně trénovat voleje, takže jsem jí u sítě nahrával z ruky. A taková Marta Kosťuková zase hodně makala, bylo to hodně o cvičení, běhání. Dokonce jsme velkou síťovačku, kterou se uklízí kurt, opírali o středovou síť, aby byla výš a ona tak mohla hrát vyšší údery,“ popisuje strategie mladý tenista.

Na kurtech trávil až pět hodin denně, večer si pak doma ještě vyplétal rakety, aby byl připravený na další den. Odměnou za tvrdou práci mu pak byla vlídná slova hráček, poděkování a těší ho i to, že každá hráčka, kterou na konkrétní zápas připravoval, pak utkání vyhrála. Zásluhy tedy rozhodně má.  V péči měl i české hráčky Kateřinu Siniakovou, Barboru Krejčíkovou nebo duo Miriam Kolodziejová-Jesika Malečková, které mu přece jen připravilo horké chvilky. „Zrovna jsem obědval, když mi volali, že by holky potřebovaly rozehrát na zápas. Běžel jsem za nimi přímo od stolu s plným žaludkem. Dobře mi úplně nebylo,“ směje se Antonín. Jeho poslední českou svěřenkyní byla Kristýna Plíšková. „Už jsem tu neměl ani být, abych se mohl soustředit na MČR, ale Kristýna mě doslova prosila, že by se se mnou chtěla připravit na zápas s Anou Bogdanovou. To přece nešlo odmítnout,“ culí se sympatický mladík, který si užil čas strávený se světovými hráčkami.

Nedílnou součástí tenisových zápasů jsou i sběrači míčků. Běžně jsou na turnajích vidět v těchto rolích děti, ale na základě aktuálního pravidla WTA nyní nesmí být sběračům méně než 18 let. Proto mezi sběrači můžete zahlédnout i sedmačtyřicetiletou Ivu Kodešovou. Rodačka z Moravské Třebové přichází do areálu hodinu před prvním zápasem a odchází po úplně posledním. „Sama hraji tenis, ovšem už za seniorskou kategorii, a organizátory turnaje jsem sama oslovila. Za normálních okolností bych se k takové činnosti ve svém věku vůbec nedostala, takže si ohromně užívám, že mohu být u zápasů špičkových hráček. Práce je to opravdu náročná, strávíme na kurtu 45 minut v rouškách, poté se střídáme. Vypiju tak pět litrů denně,“ popisuje svou činnost paní Iva, která má v jedné četě dokonce i další rodinné příslušníky. V areálu TK Sparta Praha sbírá míčky i její devatenáctiletá dcera Michala a o dva roky starší syn Jiří, s nimiž se vždy potkává při stejném zápase. „Já jsem tu ale bezkonkurenčně nejstarší sběračka. Připadám si trochu jako exot, vždyť jsem dvakrát starší než všichni ostatní,“ dodává s úsměvem.

Při zápasech funguje i tzv. AntiCovid team, který se před každým zápasem stará o vyčištění kurtů. Kromě zajištění standardních věcí, jako je příprava čistých ručníků, nápojů a ledu na ochlazení, musí před každým zápasem i po něm dezinfikovat lavičky hráček, lednici s pitím i s uzavíratelnými poklopy, umpire hlavního rozhodčího včetně mikrofonu a sedačky, háčky na ručníky hráček, ale i kliky od vstupních dveří na kurt.

A teď pozor, důležitá výzva pro všechny. Je vám více než 18 let a chtěli byste se zapojit do organizace dalšího WTA tenisového turnaje v Praze? Pak hledáme právě vás! V termínu od 29. 8. do 6. 9. 2020 bude Praha hostit další prestižní tenisový turnaj Prague Open 2020 US OPEN Qualification Replacement. Hledáme sběrače míčků a další brigádníky. Máte zájem? Pak neváhejte, máte na to ještě týden. Detailní informace včetně kontaktů naleznete v článku zde: https://pragueopen2020.cz/article.php?id=152


Foto: TK SPARTA PRAHA/Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Autor: eSports