Zpět na všechny články

Knutsonová a Šalková zaskočily favoritky!

29. července 2023

Letošní ročník Livesport Prague Open odstartoval sobotním prvním kolem kvalifikace. Roli nasazené jedničky plní Tamara Korpatschová, která zvládla souboj s finalistkou wimbledonské juniorky Nikolou Bartůňkovou. Nasazená dvojka Greet Minnenová končí už v prvním kole, když nečekaně prohrála s Gabrielou Knutsonovou, pro kterou se jedná o první vítězství v kvalifikaci turnaje WTA v kariéře. Postup přes favoritku slaví rovněž Dominika Šalková, která ve dvou setech porazila Slovenku Šramkovou.

Voráčová stihla odehrát jen jeden set
Renata Voráčová (-), která startuje na turnaji WTA v Praze na divokou kartu, stihla odehrát se Slovenkou Viktórií Hrunčákovou (122.) v prvním kole kvalifikace pouze jeden set, která prohrála poměrem 2:6. Česká tenistka prohrávala 0:5 a následně dvěma vyhranými gemy pouze korigovala svou prohru v první sadě. Následně bylo utkání přerušeno a odloženo na neděli. Utkání se dohraje jako první v pořadí na kurtu č. 1.

Šalková zdolala favorizovanou Šramkovou
Dominice Šalkové (303.) se povedlo v podvečerních hodinách oplatit Rebecce Šramkové (174.) letošní porážku z turnaje ITF v Bathu a vybojovala postup do finále kvalifikace! Devatenáctiletá hráčka TK Sparty Praha nastoupila proti kvalifikační sedmičce v roli papírové outsiderky, ale obrázek hry tomu ani zdaleka neodpovídal. I proto česká hráčka vybojovala relativně hladkou výhru 6:1, 6:4.

Jedinou drobnější komplikací, kterou si Šalková prošla, byla ztráta vedení 4:2 ve druhém setu. Šramková sice vyrovnala na 4:4, ale ze svého návratu do zápasu se příliš dlouho neradovala. Hned v devátém gemu Šalková obrala soupeřku znovu o podání a v desáté hře duel doservírovala.

„Šla jsem na kurt trochu nervózní, což se mi moc nestává, protože nikdy nejsem nervózní. Jsem ráda, že jsem zvládla první gem, což mě docela nastartovalo,“ potěšilo Šalkovou. „Od začátku jsem hrála výborně, všechno mi šlo, ať už servis nebo údery. Na soupeřce bylo vidět, že je trochu unavená a dávala mi i nějaké body zadarmo, ale já si držela svou hru a na kurtu jsem se cítila dobře.“

Knutsonová zaskočila v kvalifikaci nasazenou dvojku
Jeden z největších skalpů své kariéry vybojovala v úvodním kole kvalifikace Livesport Prague Open Gabriela Knutsonová (235.). Česká tenistka vyfasovala na pražském turnaji WTA pro první rundu bojů o hlavní soutěž druhou nasazenou Greet Minnenovou (113.) z Belgie, avšak i přes papírové předpoklady dokázala zvítězit dvakrát 6:3 za pouhých 75 minut.

Knutsonová byla smrtící především při proměňování brejkbolů, když využila všechny čtyři nabídnuté příležitosti. I díky tomu úspěšně otočila skóre druhého setu z 0:2. Šestadvacetiletá Češka zaznamenala svou první výhru v kvalifikaci turnaje WTA v kariéře.

„Je to zatím můj největší úspěch proti nejlepší hráčce a na největším turnaji, co jsem kdy hrála. Navíc je to doma, přišli se podívat mamka a strejda, takže mám obrovskou radost,“ radovala se Knutsonová po vítězství.

Šmejkalová neuspěla proti Rainové
Přes úvodní kolo kvalifikace se naopak v Praze neprobila Amélie Šmejkalová (-). Nad síly divoké karty byla indická tenistka Ankita Rainová (200.), se kterou Češka prohrála 3:6, 2:6, přestože se hned třikrát prosadila na returnu. Rainová ovšem zvládla proměnit všech šest nabídnutých brejkbolů.

Sisková ve třech setech padla s kvalifikační šestkou
Dobrý vstup do zápasu a vedení 1:0 na sety nakonec nestačilo Anně Siskové (315.) k tomu, aby navázala na úspěšné vystoupení v kvalifikaci z turnaje WTA v Budapešti. Američance Elvině Kalievové se totiž povedlo skóre utkání otočit a po necelých dvou hodinách zvítězit 3:6, 6:2, 6:4.

Sisková ve třetím setu ještě bojovala a povedlo se jí rebrejkem dostat soupeřku pod tlak, ale Kalievová po dalším proražení servisu české hráčky z páté hry nakonec úspěšně souboj dopodávala.

Bartůňková podlehla nasazené jedničce
Velmi těžký los měla pro první kolo kvalifikace finalistka letošní juniorky ve Wimbledonu Nikola Bartůňková (356.). Narazila totiž na nasazenou jedničku Tamaru Korpatschovou (100.), kterou sice obrala jednou o servis, ale pouze tím dotahovala v prvním setu ztrátu brejku.

Korpatschová začala od stavu 4:4 v úvodním dějství na dvorci dominovat a nakonec zvítězila za hodinu a 24 minut 6:4, 6:1, když zaznamenala šňůru sedmi získaných gemů.

Valentová na Jastremskou nestačila
Divoká karta Tereza Valentová (646.) nenašla v Praze recept na hru páté nasazené Dajany Jastremské (145.). Utkání, které po prvním setu přerušil déšť a pomohl Valentové najít dostatek sil k tomu, aby kladla ve druhém dějství více odporu, nakonec česká tenistka prohrála 1:6, 4:6.

Jastremská se ve druhé sadě dostala do vedení 3:1, avšak Valentové se povedlo vrátit brejkem v šestém gemu do zápasu. V deváté hře však znovu přišla o podání a ukrajinskou soupeřku už nedokázala v cestě za postupem zastavit.

Livesport Prague Open (ženy, CZE, 259 303 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Greet Minnenová (BEL, 113.) – GABRIELA KNUTSONOVÁ (235.) 3:6, 3:6
Mona Barthelová (GER, 220.) – Emiliana Arangová (COL, 177.) 5:7, 7:6(3), 5:7
Naiktha Bainsová (GBR, 297.) – Sinja Krausová (AUT, 202.) 6:4, 6:2
Dajana Jastremská (UKR, 145.) – TEREZA VALENTOVÁ (646.) 6:1, 6:4
Nao Hibinová (JPN, 125.) – Yana Mordergerová (GER, 594.) 6:3, 6:3
Tayisiya Mordergerová (GER, 688.) – Katarina Zavacká (UKR, 193.) 6:4, 3:6, 6:4
DOMINIKA ŠALKOVÁ (303.) – Rebecca Šramková (174.) 6:1, 6:4
Elvina Kalievová (USA, 173.) – ANNA SISKOVÁ (315.) 3:6, 6:2, 6:4
Jessie Aneyová (USA, 348.) – Chloé Paquetová (FRA, 217.) 6:7(2), 2:6
Tamara Korpatschová (GER, 100.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (356.) 6:4, 6:1
Viktória Hrunčáková (SVK, 122.) – RENATA VORÁČOVÁ (-) 6:2x, odloženo
AMÉLIE ŠMEJKALOVÁ (-) – Ankita Rainaová (IND, 200.) 3:6, 2:6

Foto: Livesport Prague Open / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Autor: eSports